Thuiswerken , Hoe maak ik een vpn in windows 10

Thuiswerken , Hoe maak ik een vpn in windows 10

Stap 1: VPN-instellingen openen

Allereerst moet je zorgen dat je op Windows bent ingelogd op een account met ‘beheerrechten’. Meestal heeft de eigenaar van de computer deze rechten. Hij of zij kan die ook uitdelen aan anderen.
Ga naar het startmenu en klik op Instellingen, het configuratie-onderdeel in Windows. Deze knop wordt vaak afgebeeld als een tandwieltje. Zodra het scherm met instellingen is geopend, klik je op Netwerk en internet en dan aan de linkerzijde van het scherm op VPN.

Stap 2: een VPN-verbinding toevoegen

Nu gaan we een VPN-verbinding toevoegen. Klik allereerst op de knop Een VPN-verbinding toevoegen.

In het blauwe scherm dat nu opkomt, kun je de gegevens van je VPN-provider invoeren. In sommige landen kun je bij VPN-provider kiezen uit een aantal standaard providers, maar vanuit Nederland kun je hier alleen Windows (ingebouwd) selecteren.

Bij Naam van de verbinding kun je de VPN-verbinding een naam geven die voor jou herkenbaar is. Kies bijvoorbeeld ‘VPN-verbinding Werk’ als je hem alleen maar voor werkgerelateerde activiteiten nodig hebt.

Bij Servernaam of -adres geef je het IP-adres of de server-url van de VPN-server op.

Onder VPN-type kies je het VPN-protocol dat je wilt gebruiken. In de meeste gevallen lukt het om hier de optie Automatisch te kiezen.

Bij type aanmeldingsgegevens geef je de manier aan waarop je wilt inloggen. In de meeste gevallen gaat het om een gebruikersnaam en wachtwoord. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een smartcard of certificaat.

In de vakjes voor gebruikersnaam en wachtwoord vul je vervolgens je inloggegevens in. Let op: Kies er alleen voor om de gegevens op te slaan als je computer niet door onbekenden gebruikt kan worden én goed beveiligd is!

Als je klaar bent met het invoeren van alle gegevens, klik dan op Opslaan.


Stap 3: verbinding maken met de VPN-server

Via het VPN-menu in Instellingen (zoals beschreven in stap 1) kun je de toegevoegde VPN-verbinding nu selecteren en verbinding maken met de VPN-server. Nu ben je veilig verbonden en kun je met een gerust hart het internet op.

Wilt u advies of een afspraak inplannen ? Dan kunt u contact opnemen met info@wifinederland.nl