Ziggo stopt met analoge tv

Ziggo stopt met analoge tv

Den Helder – Ziggo, nog altijd de grootste aanbieder van tv in Den Helder, stopt met het aanbieden van analoge televisie, zo is donderdag bekendgemaakt. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar wordt per regio aangepakt. Uiterlijk in 2020 is analoge tv niet langer beschikbaar, tv kijken kan dan alleen nog digitaal.

Er is al heel wat jaren veel te doen geweest over het afbouwen van analoog tv-kijken. Via de ether analoog tv-kijken was vanwege wetgeving van de overheid al in 2006 gestopt. De vraag was dan ook wanneer dat ook via de kabel ging gebeuren. “Analoge tv is eigenlijk niet meer van deze tijd, het neemt enorm veel bandbreedte in op het netwerk en de kwaliteit van het beeld is ondermaats”, zo meldt Ziggo. “Toch hebben we de afschakeling nog vele jaren tegenhouden, omdat er nog betrekkelijk veel mensen via hun oude toestel analoog bleven kijken.”

Ziggo levert standaard nu al overal tv in digitale beeldkwaliteit aan al haar klanten, maar niet iedereen maakt daar op dit moment gebruik van. Het grootste deel (circa 90%) van de klanten kijkt wel al volledig digitaal tv. “Ziggo wil dóór met vernieuwen om klaar te zijn voor de toekomst. Vanaf 2020 willen we een nog verder ontwikkeld ‘next generation network’ aan kunnen bieden, waarbij mobiele en vaste verbindingen nog dichter op elkaar aansluiten. De afschakeling van het analoge signaal is onderdeel van deze doelstelling. Daarmee maken we ruimte in ons netwerk voor die vernieuwingen.”

Nu nog analoog?
Klanten die momenteel analoog tv-kijken via de kabel worden stap voor stap meegenomen om samen met ons in de komende twee jaar volledig digitaal te worden. In elke regio zal Ziggo de klanten ruim van tevoren informeren wanneer de omschakeling plaatsvindt. Meer informatie over deze omschakeling is te vinden op www.ziggo.nl/schakelmee. “Om klanten zo goed mogelijk bij te staan werken we met een gefaseerde aanpak per regio. We willen dit zorgvuldig doen en zetten tijdens de omschakeling niet alleen onze bestaande servicekanalen in, maar ook extra servicepunten in de grotere plaatsen in de betreffende regio. Ook helpen we de klanten thuis als daar behoefte aan is.”

De overstap naar digitale tv heeft geen impact op de abonnementskosten, deze blijven gelijk aan het abonnement dat de klant al heeft. Klanten die een verouderde televisie bezitten (voor 2010) en nu nog niet in staat zijn om digitaal tv te kijken, kunnen kosteloos een Digitale Ontvanger bestellen die toegang geeft tot de digitale zenders. Vanaf de tweede ontvanger kost deze 29,95 euro per stuk. Overigens hebben modernere tv-toestellen (na 2010 ) praktisch altijd al een digitale ontvanger in het toestel ingebouwd. Deze klanten kunnen dan al digitaal tv-kijken, maar moeten dat dan wel als zodanig instellen op het toestel.

“Al met al is de hele operatie niet van vandaag op morgen geregeld, vandaar dat we dat uitgesmeerd hebben over 2018 en 2019.” Overigens blijft analoge radio (de ontvangst via de kabel op FM) voorlopig nog wel bestaan bij Ziggo