WiFi 6 seminar 2020

WiFi 6 seminar 2020

wifi6

WifiNederland  moet ook up to date blijven , daarom een WiFi6 seminar gevolgd bij KommaGo

802.11ax (WiFi 6): sneller en stabieler WiFi

De opvolger van 802.11ac, genaamd 802.11ax (WiFi 6), is officieel aangekondigd. De nieuwe WiFi-generatie is op diverse vlakken flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo is met 802.11ax een maximale theoretische snelheid van maar liefst 4,8 Gbps te behalen. Ter vergelijking: bij 802.11ac bedraagt deze snelheid 1,3 Gbps en bij 802.11g slechts 54 Mbps.

Maar dit is niet het enige: 802.11ax kan ook meer gelijktijdige gebruikers aan. Dit betekent dat er minder kans is op storingen wanneer veel draadloze apparaten verbonden zijn met het netwerk. Vooral bij publieke hotspots (bijvoorbeeld op vliegvelden en onderwijsinstellingen) en thuisnetwerken met veel apparaten zal het verschil merkbaar zijn. De eerste netwerkapparaten met 802.11ax zijn inmiddels beschikbaar.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verbeteringen van 802.11ax.

Verbetering 1: Meer gelijktijdige gebruikers met MU-MIMO

802.11ax maakt standaard gebruik van MU-MIMO (Multiple User Input Multiple Output) om meerdere gebruikers gelijktijdig te bedienen, waardoor de verbinding een stuk sneller wordt. Sommige 802.11ac routers beschikken al over MU-MIMO, maar dit zijn alleen de modellen met de nieuwere generatie 802.11ac ‘Wave 2’ WiFi. Ook wordt MU-MIMO dan alleen toegepast bij het downloaden. Bij 802.11ax gebeurt dit bij zowel downloaden als uploaden.

Verbetering 2: Meer capaciteit

Om de capaciteit te verhogen maakt 802.11ax ook gebruik van OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), een techniek die al wordt toegepast bij LTE-netwerken. Waar huidige routers alle kanalen gebruiken om data te verzenden, worden de kanalen bij OFDMA gesplitst. Zo wordt het mogelijk om data via één kanaal te versturen, terwijl de andere kanalen beschikbaar blijven voor andere gebruikers. Dit verkleint tevens de kans op interferentie door andere WiFi-netwerken in de nabije omgeving.

Verbetering 3: Meer bereik

Ook het bereik en de reactiesnelheid zijn bij 802.11ax verbeterd. In tegenstelling tot de oudere WiFi-standaarden, werkt 802.11ax op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-frequentie. Op 2,4GHz is een groter bereik te realiseren, terwijl op 5GHz een hogere snelheid te behalen valt. Bij 802.11ax profiteren gebruikers dus van beide voordelen.

Verbetering 4: Niet continu verbonden

Voor apparaten die niet continu verbonden hoeven te zijn met internet, is het mogelijk om een Target Wake Time (TWT) in te stellen. U kunt dan een vast tijdstip of een tijdsperiode programmeren waarop zo’n apparaat verbinding maakt met uw router. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op zogenaamde Internet of Things apparaten, zoals slimme thermostaten of rookmelders. Doordat het netwerk minder (onnodig) wordt belast, hebben apparaten die wel continu verbonden moeten zijn (bijvoorbeeld een tablet of smartphone) altijd een optimale verbinding.